13 C
Santa Comba
martes, noviembre 28, 2023

A cultura do mel na Costa da Morte de Carme Toba presentouse en Vimianzo

Carme Toba Trillo presentou o seu libro «A cultura do mel na Costa da Morte», publicado por Saga, na noite do martes na Casa da Cultura de Vimianzo. Acompañada por Rafael Quintiá, presidente da Saga, e a secretaria, Ana Durán; Carlos E. Fernández, presidente de Apatrigal; e a alcaldesa local, Mónica Rodríguez.

Presentación libro Carme Toba en Vimianzo

A rexedora mostrouse agradecida á autora por escoller Vimianzo para esta estrea e polo seu traballo, ademais de dar as grazas aos presentes que encheron o aforo da sala inferior do centro.

Recordou como coñeceu a autora fai catro anos cando lle entregou un premio municipal dun concurso de relatos e que seguiu o seu traballo de campo xunto a colaboradores como Manuel Oanes «recorrendo moitos kilómetros polos montes de Vimianzo».

Recoñeceu que as administracións teñen agora a «responsabilidade de manter viva esta riqueza, dar a coñecer, manter e fomentar o traballo de moita xente como Carme». «Aparte deste libro, deste tesouro», según a alcaldesa, a autora «descobre unha parte enorme de patrimonio etnógrafico» que non era coñecido. Destacou o «labor, traballo, esforzo, tesón» da autora e a súa axuda para «organizar rutas polas alvarizas».

Carlos E. Fernández tamen fixo referencia ao «tesón e ao traballo incansable» da autora a fixo unha chamada «as administracións para protexer, manter e conservar para as xeracións futuras sin que sexa un peso para os propietarios» este patrimonio descuberto.

Rafael Quintiá destacou que o libro ten un «valor documental, como catálogo patrimonial, saca a luz un patrimonio en gran medida esquecido e desvalorizado».

O traballo de Carme Toba

Carme Toba fixo un esbozo do seu labor descubrindo centos de albarizas e cortizos pateando montes e buscando datos. Como empezou co traballo de investigación da toponimia na procura dos lugares onde houbo albarizas, escoitando a moitos informantes, «andando coa xente das aldeas que me ian dando datos, contando cousas; localizando restos de alvarizas, comprobando que moitas as desfixeron, outras encontrámolas».

Tamén tratando sobre o mundo dos lagares e dos cereiros, desaparecido a mediados do século pasado, e xuntando historias de cereiros e abelleiros, recuperando toda a súa cultura inmaterial. Entre as curiosidades, comprobou que no mundo «das lacenas de mel nas terras de vimianzo e dumbría curiosamente teñen un modelo semellante aos que se encontran en irlanda, gales e sur de inglaterra». O que fala de lonxanas filiacións culturais.

Recoñeceu a axuda dos veciños e dos apicultores da zona, a quen chama «a miña xente», medio cento de nomes cos seus apodos; ou de expertos como o biólogo Martiño Nocellas e o investigador Rafael Lema, quen na súa obra «Costa da Morte, crónica marítima» (Galp 3) tiña recollido e transcrito cen parroquias do Catastro de Ensenada, en moitas delas coa mención das albarizas do século XVIII, ou os datos dos pagos en cera e mel aos mosteiros da zona; entre outros artículos publicados neste xornal e mencionados no libro como «Lacenas e alvarizas: a importancia do mel na Costa da Morte».

Pódeche interesar

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí
Captcha verification failed!
La puntuación de usuario de captcha falló. ¡por favor contáctenos!
spot_img

Síguenos

7,820FansMe gusta
1,661SeguidoresSeguir
1,826SeguidoresSeguir
1,190SuscriptoresSuscribirte

Últimos artigos